1- ne zaman sigara içiyoruz?: bu sorunun cevabı gerçekten önemli. sabahtan başlayarak tüm gününüzü düşünün ve ilk sigaradan son sigaraya kadar hangi anlarda sigara içtiğinizi düşünün hatta yazın. sigaranın hayatınıza olan hakimiyetini bütünsel olarak gördüğünüzde şaşıracaksınız. örneğin ben; sabah kalkarım ve evde çocuk olduğu için üstümü giyinir yarım saatte hazırlanır ve dışarı adımımı atar atmaz ilk sigaramı yakarım. sonrası başlar işte, dolmuş beklerken, dolmuştan inerken, vapur yanaşırken, inerken, yürürken, telefon çalınca, telefon açarken, sıkılınca-sevinince, üzülünce-gerilince, yemekten önce açlığı yatıştırsın diye, yemekten sonra keyiflendirsin diye, türk kahvesi yanında, illaki çayla beraber, tuvalette, bilgisayar başında, müzik dinlerken, film izlerken, seviştikten sonra, içki içerken, yatmadan önce… bi bakarsınız her tepkiniz, her eyleminiz sigarayla beraber anlatılır olmuş. ben kimim? sigarasız ben kimim? sigarasız nasıl üzülürüm, nasıl sevinirim, nasıl çalışırım, nasıl film izlerim, nasıl telde konuşurum hatırlamıyorum. hatırlayanınız var mı? yeterince sinir bozucu değil mi? nikotin yaşamımızı ele geçirmiş tek başına sigarayı, nikotini hayatımızdan çıkarıp atmak için en önemli neden. bu beden, bu ruh ve bu hayat benim. benden başkasının hükmetmesine müsaade etmeceğim deyin!
2- sigara bizi sömüren bir asalak mıdır yoksa en iyi dost mudur? bu sorunu cevabını kendinden emin olarak, dürüstçe yanıtlamak bir daha sigaraya başlayıp başlamayacağınızın da anahtarı aslında. insanların çoğu kanser olacağım korkusuyla, çok param gidiyor diyerek bırakır sigarayı. ve en iyi dostundan, yasak aşkından ayrılmışcasana kahrolur ve eni sonu yasak olanın çekiminden kurtulamaz tekrar bırakır kendini. sigaranın yaşamınızda destekçi değil de nikotin bağımlılığının hayatınızdaki tüm sıkıntıların temel kaynağı olduğunu bilirseniz sigarayı özlemenizde mümkün olmaz. hatta bu illetten kurtulduğunuz için her nefes alışınızda ayrı bir güven duyarsınız. bunun için okuduğum en iyi kaynak allan car’ ın kolay yol ile sigarayı bırakma adlı kitabı, videosunu da nette bulabilirsiniz. sigara içmemezin asıl nedenin, sigaranın yarattığı boşluk ve güvensizlik duygusunu yenmek olduğunu, aslında hiç sigara içmeyen biri gibi hissetmek için sürekli sigara yakmak zorunda kaldığımızı mutlaka anlamalıyız, anlayana kadar dinlemeli, okumalı, kendimizi dinleyip sorularımıza dürüst yanıtlar vermeliyiz. sigara içmeyen biri gibi hissetmek için sigara içmeyiz olur değil mi? sigara içerek öyle hissetmek biraz ahmaklık değil mi?
3-şimdi hazırsınız sigarayı hayatınızdan çıkarmak için. kesinlikle yardımcı araçlar kullanmayınız. nikotin sakızı, bantı, azaltarak içme gibi yöntemler sigarayı bıraktırmaktan çok sigaranın sizin destekçiniz olduğu sinyalini verir. siz nikotin bağımlısısınız ve bu bağımlılıktan nikotin almaya devam ederek kurtulamazsınız. tam tersine tamamen alımı keserek yenebilirsiniz bağımlılığı. sigarasız ne yaparım, yoksunluk krizlerini nasıl atlatırımdan daha çok “sigarasız sağlıklı günlerinizi” düşünün, aklınıza takılan yerlerde sigarayı düşünmemekten ziyade tekrar açıp okuyun, tekrar izleyin kaçmayın sorunu çözmeye çalışın mutlaka.
4-yoksunluk nöbetleri için ilk gün derler, sonra ilk üç gün yok bir hafta yok 21 gün yok 1 ay..herkesin çok zor dediği bir tarih mutlaka var. bence bu kişiden kişiye değişiyor. nikotinin vücuttan atılışı 48 saat içinde gerçekleşiyor. aslında 2. günden sonra hissedilen yoksunluk duygusu tamamen psikolojik. ben ilk gün ; beynimin sulanması, hemen uyuma isteği, halsizlik gibi etkiler hissettim. ikinci günde aynı duygularla zor geçti. üçüncü gün ile beraber halsizlik gidiyor, nefes alışlarınız hissedilecek oranda değişiyor. enerji seviyeniz yükseliyor. kendiniz daha mutlu hissediyorsunuz. en önemlisi birinci günde olsa 4. günde tüm bildiklerinize rağmen sigara içilen bir ortamda yakayım mı diye içinden geçirmemek. aldığın kararı asla ama asla tartışma. 4. gün içki ortamına girdim. yanımda sigara içiliyordu ve ben masaya otururken kaygılı olsam da aldığım kararı tartışmayacağım dedim ve devam ettim.
5-özellikle yemek yedikten sonra ve artık alışılmış olan sigara yakma rituellerinizde eliniz paket arayabilir. bu sıkıntı anların en fazla süreceğini bilin. bir sakız atın ağzınıza, biraz kuru kayısı yiyin, bağırsaklarınızı çalıştırın biraz. ama geçeceğini bilin ve kararınızı tartışmayın, içinizdeki nikotinin esiri olmuş sesi bastırın. bazen bir bakıyorsunuz herkes sigarasını içiyor, hayatına devam ediyor, siz ise yoksunluk nöbetleriyle boğuşuyorsunuz. kendi çabanızı küçümsüyor ve ne gereği var demeye başlıyorsunuz. işte bu duygunun gelişmesini mutlaka engelleyin. çünkü tüm tiryaki arkadaşlarınız söylemeseler de size imreniyorlar, onlar da sizin yerinizde olmak istiyorlar. ve nikotin bağımlılığından kurtulmak gerçekten önemli ve büyük bir iştir. belki çok zor değildir ama kesinlikle kararlılık gerektiren bir şeydir.
ekşisözlük - bilge8 den alıntı
sigara olmadan kimim lan ben, neyim amk.
acil durum izmaritlerini de attım, kendimle başbaşayım.
karı kız zaten yok ve olmayacak.
yaşlandım çıkıp bunu planlayacam.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder